När du äger en bostadsrätt har du rätt att göra vissa förändringar i lägenheten, men inte alla typer av renoveringar kan genomföras utan att först få styrelsens godkännande. Framförallt gäller detta större ingrepp som kan påverka fastighetens gemensamma delar eller andra boendes trivsel och säkerhet.
Här är några exempel på renoveringar som ofta kräver tillstånd:
Dessa typer av ingrepp kan påverka fastigheten i stort och medföra risker, vilket gör att styrelsen har rätt att granska och eventuellt neka din ansökan.
Styrelsen har rätt att neka en renovering under vissa omständigheter.
Enligt bostadsrättslagen kan styrelsen säga nej om de anser att renoveringen:
Till exempel, om du vill göra stora förändringar i badrummet som påverkar vatten- och avloppssystemet, kan styrelsen neka detta om det anses riskera skador på fastigheten eller om det inte uppfyller gällande säkerhetsföreskrifter.
För att få godkännande för din renovering behöver du lämna in en skriftlig ansökan till styrelsen.
Här är några steg du kan följa för att säkerställa att processen går smidigt:
Om styrelsen skulle avslå din ansökan om renovering har du fortfarande möjlighet att överklaga beslutet. En bostadsrättsägare kan vända sig till hyresnämnden för att få prövning av om styrelsens beslut var rättvist och lagenligt. Du har rätt att få en opartisk bedömning av din situation, och om hyresnämnden finner att styrelsen nekade renoveringen på felaktiga grunder, kan beslutet upphävas.
Det kan också vara klokt att ta hjälp av en jurist som är kunnig inom bostadsrättslagstiftning för att få rådgivning kring dina rättigheter och hur du bäst går vidare.
För att undvika problem och förseningar när du planerar en renovering i din bostadsrätt, tänk på följande:
Genom att vara väl förberedd och ha en tydlig plan kan du öka chansen att få styrelsens godkännande och undvika onödiga konflikter. Behöver du hjälp med din renovering eller råd om vad som är tillåtet? Kontakta oss idag!